Crònica de la taula rodona sobre la reforma laboral

Aquest passat divendres la Candidatura d’Unitat Popular de Montblanc va realitzar una altra taula rodona de la campanya Montblanc en venda - No són retallades, són privatitzacions. El col·loqui es va dur a terme a la Biblioteca Conangla i Fontanilles de Montblanc. El tema a parlar en aquesta jornada va ser la reforma laboral.

L’acte va comptar amb la presència de Carles Sastre, secretari nacional d’acció sindical de la Intersindical-CSC i Jordi Juan, membre del secretariat nacional de la COS. No va poder assistir-hi per motius de força major el secretari de la CGT a Tarragona Andrés Luque.

 

Després d’una breu presentació de l’acte i dels ponents, va iniciar la xerrada el Sr. Sastre. Va començar fent un anàlisi de la situació laboral actual al nostre país i a Europa. Es va centrar en el món de la automoció, les empreses públiques, etc.

A continuació va destacar un dels grans canvis que permet aquesta reforma laboral. En els nous expedients de regulació no caldrà l’autorització administrativa. L’administració es limita a controlar el procés, però no té capacitat de decisió.... La possibilitat de negociar pràcticament desapareix. Un regal a grans empreses per tal que puguin deslocalitzar i tancar sense gaires traves.

Tot va seguit va parlar de la desigualtat dins Europa. La possibilitat de partir-se Europa en dues zones i d’un procés de llatinització d’Europa. La crisi ha afectat de manera diferent als països del Nord que els del sud. En el model europeu actual és impossible un repartiment equitatiu del treball, l’atur, la industrialització, etc. Afavoreix els moviments de població amb un cert nivell de qualificació professional...

A més, va fer una reflexió al voltant de les diferents xifres d’atur a l’Estat Espanyol amb la mateixa legislació laboral. La gran diferència entre Andalusia i Euskadi. Sastre va apuntar que el que determina la diferència poc té a veure amb la legislació laboral sinó amb altres aspectes polítics i econòmics com el concert econòmic.

 

Tot seguit, va prendre la paraula Jordi Juan. Va parlar entre d’altres temes de la desregulació financera, de la bombolla immobiliària, les reformes laborals en un context de pèrdues empresarials i avenços de la classe treballadora... Va criticar que la reforma laboral no ajuda a la creació de riquesa, sinó tot al contrari.

L’estat espanyol és l’estat de la UE que ha abaratit més l’acomiadament en els darrers trenta anys i té la taxa d’atur de les més altes. Desmentir la relació que ens volen vendre entre reducció del cost de l’acomiadament i la reducció de l’atur. S’ha demostrat que no és veritat. S’han degradat les condicions de la classe treballadora a canvi de molt poca cosa.

De l’actual reforma laboral va destacar les mesures de flexibilitat interna i externa de l’empresari que contempla. Una gran potestat empresarial de canviar les regles del joc en uns graus molt elevats (horaris, jornades, salari...). I la flexibilitat externa; tres mesos de pèrdues de l’empresa permeten acomiadar el treballador, tot i que la davallada sigui d’un sol euro. A més de la priorització del conveni d’empresa per davant del de sector.

 

A continuació va enumerar diverses formes de lluita i de fer pressió a les empreses per tal de lluitar col·lectivament en la defensa dels drets i les condicions de treball.

 

A continuació es va obrir el torn de preguntes, reflexions, opinions al públic assistent.

Van sorgir diversos temes; l’euro, la unió europea, el paper dels sindicats majoritaris, la situació econòmica, les retallades...

 

Podeu escoltar i descarregar-vos l’àudio del col·loqui a la pàgina web de la CUP Montblanc: http://montblanc.cup.cat