Èxit de participació en el debat sobre quin model agrícola volem a la Conca de Barberà organitzat per la CUP el passat divendres 17 de maig

Unes quaranta persones van assistir a la ponència i debat sobre quin model agrícola volem a la Conca de Barberà, que es va celebrar el passat divendres 17 de maig, a la sala de la biblioteca comarcal Conangla i Fontanilles de Montblanc.

Prèviament el debat, l’Anaïs Sastre de la Xicòria, el Salomó Torres, pagès i responsable de formació i transferència tecnològica, medi rural i sectors d’agricultura i ramaderia ecològiques a la comissió permanent d’Unió de Pagesos, el Joan Ramón Escoda, agricultor, viticultor i elaborador de vi natural de Prenafeta, el Joan Cartanyà, director de Conca Pam i investigador del Centre d’Història Natural de la Conca de Barberà, i el Pau Clofent, agricultor i enginyer tècnic agrícola, van realitzar unes breus ponències sobre les seves experiències professionals.   

Els ponents també van donar entrada a les qüestions que des de l’assemblea local de la CUP de Montblanc es van posar sobre la taula del debat, com ara el relleu generacional en l’activitat agrària a la comarca, la possibilitat de què l’agricultura generi llocs de treball, la possibilitat d’elaborar el producte agrícola en la mateixa comarca, la importància del consum del producte de proximitat i de qualitat, així com el impacte medi ambiental que té l’activitat agrícola.

Durant el debat van intervenir diferents persones implicades directa o indirectament amb l’activitat agrària i van sorgir interessants intercanvis d’opinions, el que va permetre crear un bon ambient d’anàlisi de la situació actual de l’agricultura a la comarca, conèixer millor la realitat d’aquest sector, i finalment, acabar exposant varies propostes.

Entre les propostes, es va parlar de l’esperit cooperativista de la comarca, però alhora de la necessitat de reinventar el model existent. De la possibilitat de crear petites cooperatives de treball, interdisciplinàries, de prestació de serveis, de comercialització i de consum.

Una altra de les propostes per generar ocupació local va ser el banc de terres, que és una eina que ha de servir per al desenvolupament social i econòmic del territori, destinada a pal·liar les actuals dificultats per accedir a la terra. Un banc de terres és un organisme públic que donant unes garanties a les parts posa en contacte els propietaris de terres sense ús amb persones que vulguin emprendre una explotació agrícola o fer créixer l’existent, mitjançant un contracte de cessió o arrendament per un període de temps.

Es va parlar d’anar integrant progressivament la formació i capacitació agrària com un ensenyament més de la formació professional. Així com de l’urgent necessitat d’elaborar una autèntica legislació de l’activitat agrària adequada a les necessitats del nostre territori, amb una clara reivindicació cap el nostre poder legislador i executiu de què es prengui de manera seriosa la regulació d’aquest sector.

Per altre banda, es va debatre sobre la importància de la comunicació per tal d’arribar de manera més directa i eficaç al consumidor, de la importància de la difusió del producte local i la necessitat de crear un directori de totes les empreses del sector alimentari del territori, a fi de facilitar l’accés del consumidor al producte de proximitat i de qualitat.

Una altra de les propostes interessants va ser la possibilitat de consensuar un pacte territorial amb altres sectors interrelacionats i fomentar així la creació de sinèrgies i complicitats amb aquests sectors, que permeti treballar conjuntament cap a uns mateixos objectius prèviament fixats.

En aquest sentit, es va considerar de manera molt favorable pel sector agroalimentari de la comarca, la creació d’una macro botiga a l’emblemàtic edifici de la Cooperativa de Montblanc, que serveixi com un punt de connexió entre tots els productors i elaboradors de la comarca amb els consumidors tan residents que busquin productes frescos i ecològics a bon preu, com turistes que desitgin emportar-se un producte de record, o millor encara, conèixer i consumir productes de proximitat i de qualitat de la nostra terra. 

Des de l’assemblea local de la CUP de Montblanc es vol donar les gràcies de nou a tots els que van participar en aquest interessant debat, i animar a la participació de tota la ciutadania en els propers Debats per Unitat Popular que es celebraran sobre temàtiques relacionades com el cooperativisme, l’economia social, el territori, el medi ambient i la independència.