La CUP-CC presenta la llista i el programa plebiscitari de ruptura

La CUP- Crida Constituent ha presentat aquest matí al casal Despertaferro de Reus els cinc primers candidats de la formació de cara als comicis del proper 27 de setembre. Unes eleccions que la Candidatura defineix amb un doble caràcter plebiscitari i constituent, en clau de ruptura democràtica, transformació social i en els compassos del major desafiament democràtic, social i popular a l'Estat Espanyol i al règim del 78.

La llista presentada s’ha conformat a partir d’un procés de primàries obert a tota la població en el qual també s’han tingut en compte la representació territorial i de lluites socials arrelades a la demarcació així com la paritat entre homes i dones candidates. 

Aquestes han estat les màximes per conformar la llista cremallera que encapçala l’ecologista Sergi Saladié (Vandellòs) seguit de Maria Mestre (Arboç), Jaime Rodríguez (Tarragona), Lu Quintero (Valls) i Ernest Montserrat (Arboç). Diversos regidors i activistes històrics com José Estrada, Jordi Martí o Montsant Font també són noms presents de cara als propers comicis.

El cap de llista, Sergi Saladié, ha exposat el programa plebiscitari i de ruptura de la formació de l’esquerra independentista. En l’actual context, en el qual conflueixen el procés independentista amb urgències socials quotidianes (habitatge, treball, energia, alimentació), la CUP contempla la independència com a instrument per assolir les màximes quotes de sobirania en cadascun dels àmbits socials, tal com ha afirmat el candidat.

Per assolir-ho, segons Saladié, la CUP parteix de tres eixos: la Ruptura, la Recomposició i la Recreació. En primer lloc, s’aposta pel trencament total amb les diverses estructures de dominació econòmica i política, com l’Estat espanyol i la Unió Europea, i es vol forçar la declaració unilateral d’independència dotada de contingut social que vagi més enllà d’un missatge institucional i que impliqui un procés de desobediència vers la legalitat espanyola per iniciar la creació d’estructures pròpies.

La ruptura, segons la CUP, ha d’anar acompanyada d’un procés de Recomposició en què es dugui a terme un pla de xoc per frenar les urgències socials. Una de les accions bàsiques en aquest eix es paralitzar el pagament del deute fins que no es garanteixin les necessitats bàsiques a tota la població catalana, al contrari d’allò que regula l’article 135 reformat de l’actual Consitució espanyola.

En tercer lloc, Maria Mestre ha explicitat que cal Recrear una societat nova que compti amb estructures socials radicalment democràtiques i institucions al servei de les classes populars. Segons la CUP, aquesta fase s’ha de dur a través del Procés Constituent. Un procés articulat des de la base i des del municipalisme que s’ha d’articular a través de l’Assemblea Constituent, la qual ha d’acabar elaborant la Constitució de la república catalana.

Al marge del programa, la CUP ha anunciat que farà campanya amb furgoneta per tal d’arribar arreu i vehicularà els continguts al territori a través de rodes de premsa temàtiques diàries.