Crònica del col·loqui sobre la sanitat celebrat aquest passat divendres

La CUP de Montblanc va iniciar aquest divendres els actes de la campanya Montblanc en venda, no són retallades són privatitzacions. La primera conferència va ser un debat-col·loqui sobre la situació sanitària a la comarca. La jornada va comptar amb la presència de Joan M. Guinovart membre del Consell d’Administració del PIUS Hospital, Marisa Cañon i Robert Roset representants del sindicat CGT al Comitè d’empresa del PIUS Hospital, Francesc Duch vicepresident del sindicat Metges de Catalunya i metge al CAP de l’Espluga de Francolí i Gerard Nogués regidor de la CUP de Valls.

 

La presentació de l’acte i la conducció del debat va anar a càrrec de Lídia Huguet membre de la CUP de Montblanc. Va fer una breu explicació dels motius de la campanya i dels actes que es realitzaran aquests mesos de març i abril. A més de la presentació dels diversos ponents.

 

El primer torn de paraula va ser pel regidor de la CUP de Valls Gerard Nogués. Va fer una radiografia de la situació de la sanitat pública arreu del Camp Tarragona i del país. Va denunciar que la sanitat està servint com a prova d’assaig de la privatització dels serveis públics. Va remarcar les conseqüències que aquestes accions comportaran a la societat. Va remarcar la necessitat de desemmascarar els interessos privats que s’amaguen darrere la reducció de despesa pública en la sanitat, les retallades i la reducció de plantilla en sanitat. Nogués va manifestar que estem vivint un procés d’afebliment de la sanitat pública per tal d’afavorir la sanitat privada i d’una barreja intencionada entre els interessos privats d’uns quants que en aquest moments controlen la sanitat pública i els interessos col·lectius de tots de tenir una sanitat pública de qualitat, igualitària...

 

El segon ponent va ser el Robert Roset. Va criticar la reforma laboral que ha realitzat el Govern espanyol com un atac als drets dels treballadors. Va fer una crida a la mobilització de tots els treballadors i la ciutadania enfront de tot el que està succeint. Va fer un anàlisi de com s’estan transformant les relacions laborals aquest darrers anys i el procés de judicialització cap a on s’encaminen. Aquestes relacions o tindran res a veure amb tot el que hem anat vivint aquests anys.

Un altre tema que va destacar és el de les llistes d’espera. Una eina que s’utilitza a mercès dels interessos del governants i que donen lloc a múltiples interpretacions. Va fer una crida als assistents que s’assegurin que estan inscrits a la llista d’espera i que en demanin un comprovant ja que s’estan emeten llistes d’espera falses. També va fer un anàlisi del model sanitari destacant el canvi que s’està produint d’un model basat en el territori a un basat en la .població.

 

La tercera persona a intervenir va ser la Marisa Canón. Retallades Drets social i drets laborals. Va explicar com va néixer el Pius amb una clara voluntat política d’apropar l’assistència sanitària als habitants de la Conca i l’Alt Camp. Això ha canviat i els interessos a cobrir són uns altres actualment. Va destacar les grans retallades que estan patint els hospitals que eren majoritàriament públics, que pertanyien al ICS, entre ells el PIUS. Va posar en entredit la viabilitat del PIUS tal com el coneixem ara més enllà del 2012 arran dels dubtes sorgits durant les negociacions amb els treballadors aquest darrers mesos i de preguntes parlamentàries realitzades al conseller de Salut Boi Ruiz que va qualificar l’hospital com a bàsic d’atenció especialitzada centrat en la dermatologia telemàtica. Va afirmar que les retallades de drets i salari que han patit els treballadors del PIUS no ha servit ni servirà per garantir la viabilitat del PIUS.

 

La quarta intervenció va anar a càrrec de Joan M. Guinovart. El Joan va posar números a la situació actual. Va parlar de la situació econòmica de l’hospital. El PIUS és una SA municipal, propietat de l’Ajuntament de Valls que dóna servei a dues comarques. La implicació i representació de la Conca en els òrgans de decisió no existeix. El finançament depèn d’un concert fixat pel Departament de Salut. Amb aquest diners s’han de cobrir les despeses al llarg de l’any. Des de l’any 1990 l’hospital de Valls ha acumulat un dèficit estructural de 4’6 milions d’euros que ha comportat la realització de diversos crèdits a retornar. Aquesta problemàtica econòmica s’ha agreujat a partir del 2010. El pressupost de l’hospital l’any 2009 va ser de 30,5 milions euros. L’any 2011 es va realitzar un retallada de 3 milions d’euros i aquest 2012 es preveu un pressupost als voltants del 26 milions d’euros. L’activitat quirúrgica el 2011 va disminuir un 30%. Les consultes externes i proves diagnòstiques també s’han vist reduïdes al voltant del 10%. La recepta que va oferir com a solució per salvar el PIUS és la implicació dels ajuntaments, els consells comarcals i els ciutadans de les dues comarques.

 

L’última intervenció la va dur a terme el Francesc Duch. Va qualificar la situació que vivim de canvi profund del model que va assegurar que ja està dissenyat però encara no conegut per la població. Va subratllar la perplexitat que els professionals senten de com no estan reaccionant els usuaris davant de les anul·lacions, llistes d’espera, retallades que s’estan realitzant. Va fer una denúncia del paper dels mitjans de comunicació i dels opinadors d’aquest mitjans a l’hora de fer difusió i d’altaveu dels missatges polítics que ens estan arribant últimament com que la gent ha estirat més el braç que la màniga, la majoria de la gent som uns malgastadors, que la sanitat que tenim és massa cara, la gent gran viu massa i gasta massa en farmàcia... Aquestes expressions estan arrelant en la ment de moltes persones El Francesc va desmentir rotundament tots aquest rumors i missatges que ens arriben des dels governs. No existeix cap base científica ni cap ratio comparable amb altres països d’Europa que recolzi aquestes teories. Va comentar la situació de retallades de serveis als ambulatoris de la comarca.

 

A continuació es va obrir el torn de preguntes, comentaris i reflexions al públic assistent. Diverses persones van voler intervenir i donar la seva opinió cosa que va permetre fer un col·loqui molt interessant entre públic i ponents que es va allargar durant més de mitja hora. Van sortir temes com el paper de les mútues, del dèficit fiscal català, l’atenció sanitària que presta Catalunya a ciutadans d’altres zones i països sense rebre cap contraprestació econòmica a canvi, de la necessita d’intervenció de les autoritats de la Conca en la gestió i finançament del PIUS, entre d’altres qüestions.

 

El proper acte de la CUP serà aquest divendres en motiu del Dia Internacional de la Dona Treballadora. A les 19h al Casal d’entitats tindrà lloc la projecció de la pel·lícula Pan y rosas de Ken Loach. Posteriorment es realitzarà un fòrum sobre la qüestió.

El proper acte de la campanya Montblanc en Venda serà el divendres 16 de març a les 19:30h a la Biblioteca Conangla i Fontanilles amb la presència del periodista David Fernández que parlarà sobre frau fiscal.

 

Podeu escoltar i descarregar-vos el col·loqui en aquesta web. La primera part tot just a continuació. La segona part en la notícia anterior.