Reflexions del darrer 25 de novembre

Fa un any vam presentar una moció per a que l’Ajuntament fos actiu contra la violència de masclista, aquesta moció va ser aprovada amb els vots a favor de tots els grups.

Balcó de l'Ajuntament al matí del 25 de novembre

Fa un any, el 25 de novembre del 2015, coincidint amb el dia internacional contra la violència masclista la CUP vam presentar una moció per a que l’Ajuntament fos actiu contra la violència de masclista, amb la intenció d’anar més enllà i fer polítiques contra la violència masclista. Aquesta moció va ser aprovada amb els vots a favor de tots els grups.

Els acords eren:

Primer: penjar cada 25 de novembre una pancarta a la façana de l’Ajuntament, amb el lema “Prou violències masclistes” per tal de donar visibilitat al problema, contribuir a la sensibilització de la població i donar recolzament a les víctimes.

Segon: treballar per la sensibilització contra el sexisme en l’activitat cultural, d’organització de festejos, de seguretat i convivència i totes les actuacions i serveis de competència municipal.

Tercer: reafirmar un compromís estable i perseverant com a administració pública, un compromís que ha d’impulsar la necessària transformació dels valors socials i implementar les mesures i dotació de recursos que permetin combatre la xacra de la violència masclista a través de polítiques actives de lluita contra el masclisme.

Quart: treballar de forma coordinada amb aquelles organitzacions i institucions com el SIAD que tinguin per objectiu la lluita contra el patriarcat i treballen contra la violència de gènere, per tal de garantir el compliment del punt tercer.

Cinqué: mostrar públicament i de forma immediata el rebuig als actes de violència masclista que tinguin relació amb el municipi mitjançant comunicats, col·locació d’un crespó negre a la façana de l’Ajuntament, fer concentracions, etc. Així com donar recolzament i suport a les víctimes i els seus familiars.

Exceptuant el darrer punt que ha calgut fer concentracions per condemnar el tràgic feminicidi d’una veïna de Montblanc, la resta d’acords s’estan complint? S’estan implementant polítiques contra la violència de masclista? S’ha penjat la pancarta a la façana de l’Ajuntament?

De la pancarta amb el lema “Prou violències masclistes” res de res, ha passat el 25 de novembre d’aquest any i a la façana de l’Ajuntament estava com sempre. No només no es penja una pancarta en la que hi havia un compromís per acord de Ple, sinó que també n’han retirat de les que havien penjat la ciutadania.

Coincidint amb festa major, la CUP vam penjar alguns cartells pel poble amb lemes com “anar sola per carrer no t’hauria de fer por”, “convidar no és sinònim de follar”,  “l’alcohol i les drogues no són cap excusa” tots ells acompanyats de la frase “No és no, per unes festes lliures de sexisme”. Humilment vam fer aquesta petita campanya consistent en penjar aquests cartells i fer una guia de que fer en cas d’agressió sexista que es va difondre en els mitjans de comunicació. Però qui li toca fer aquesta campanya i anar més enllà com formar als agents de la policia local en aquesta matèria, establir protocols en cas d’agressió sexista, o habilitar punts d’informació a les barres de les festes era el Govern i l’Ajuntament de Montblanc, no un grup polític, i aquest és el segon acord de la moció.

Més enllà de la CUP, hi va haver persones anònimes que es van sumar a la campanya i van col·locar pancartes pel poble que misteriosament van anar desapareixent. Una d’elles sí sabem com va desaparèixer. La que es trobava col·locada a una reixa de la façana de l’Ajuntament va ser el propi Govern qui la va retirar i llençar a una paperera. Era just abans de la processó de retorn de la Mare de Déu de la Serra i les regidores de la CUP vam rebre una trucada del regidor de festes, joventut i benestar social mostrant-se molest per la pancarta, pensava que havia sigut la CUP però no fou així de fet la pancarta no anava signada.

La pancarta que van llençar hi ficava “No és no, aturem la violència masclista”, un missatge gens ofensiu i que en principi totes compartim o almenys és el que sembla quan tots els grups voten a favor d’una moció contra la violència masclista, però es va llençar a la brossa. Que la gent es mobilitzi per fer pancartes d’aquest tipus és una molt bona notícia. Però no se’n van alegrar, ni tan sols van optar per treure-la, guardar-la i ficar-la més tard, directament a la brossa. No és una actitud gaire coherent amb el que es va aprovar a la moció com la col·locació de pancartes i mostrar públicament el rebuig a la violència masclista.

Una pancarta exactament igual amb el mateix lema és la s’ha penjat el passat 25 de novembre a l’IES Joan Amigó de l’Espluga. Alumnes del institut van demanar a la direcció del centre col·locar una pancarta i el centre com és natural ho va acceptar de grat. Aquesta és una actitud normal el que no ho és tant és llençar-la a la brossa.

No és l’únic cas que ACM-ERC ens sorprèn per la poca sensibilitat envers les dones. El passat 26 d’octubre vam presentar al Ple una moció per a que l’Ajuntament de Tarragona es retirés de l’acusació particular del cas Bershka. Un cas en el que es demanen dos anys a presó a tres feministes, per fer una performance contra la pressió estètica consistent en dibuixar amb guix la silueta d’una dona morta al terra, i el que és kafkià l’Ajuntament és part denunciant. Cal assenyalar que una de les encausades és regidora per la CUP de Tarragona el mateix grup que ha denunciat el cas Innipro.

Aquesta moció s’ha presentat en diversos municipis on s’ha aprovat, excepte a Tarragona i Montblanc on hi van haver nou vots en contra d’ACM-ERC i FIC, dues abstencions de CiU i dos favorables de la CUP . El paper d’ERC en aquests municipis ha sigut el del vot a favor i en algun cas l’abstenció, excepte a Montblanc on han votat en contra. És a dir s’està d’acord en que l’Ajuntament de Tarragona en comptés de mostrar-se neutrals enviï a la presó a aquells de qui es volen venjar, encara que sigui per una acció feminista.

La pressió estètica és una forma de violència masclista i no podem entendre com es pot votar en contra d’aquelles que combaten la pressió estètica i la violència envers les dones. No entendrem mai com pot molestar una pancarta com tampoc la indiferència de ni tant sols col·locar-ne una el dia contra la violència masclista. No trobem que aquesta sigui una actitud gaire feminista, ni gaire pròpia d’un partit com ERC, sinó més pròpia d’altres formacions patriarcals i intolerants de dretes.

CUP Montblanc

26 de novembre del 2016

Els acords s'estan complint?