Quant han costat les Festes de la Serra?

La diferència entre els càlculs de la comissió d’hisenda de les festes i la nostra és de 116.596,05 € que representa un increment del 77%, una diferència gran i significativa.

Taula dels costos al detall

Al primer ple de la legislatura, dia 26 de juny de 2015, es va votar un punt de l’ordre del dia que era convocar unes festes de la serra el 2016.

El nostre grup sempre ha sigut crític amb la decisió de que la gestió econòmica de les Festes es fes mitjançant una entitat i no mitjançant el servei d’intervenció de l’Ajuntament. Sabem que fer-ho mitjançant una entitat té avantatges com recuperar l’IVA, però també té molts altres inconvenients. Considerem que fer-ho mitjançant el servei d’intervenció de l’Ajuntament garanteix un mínims del professionalitat, rigor i transparència.

Per corregir aquesta situació l’Alcalde va prometre que es farien reunions periòdiques entre la comissió d’hisenda i els grups municipals. Aquest compromís el va assumir en una reunió mantinguda al despatx d’alcaldia entre el grup de la CUP i CiU. Més tard, a la comissió informativa del 28 de setembre del 2015 es va ratificar aquest compromís davant dels 13 regidors. No es va quedar amb una temporalitat concreta però sí de forma regular.

Durant tot aquest temps i fins el dia 16 d’agost del 2016, data de l’única reunió mantinguda amb la comissió d’hisenda de les festes abans de la celebració d’aquestes, hem estat preguntant en diversos plens perquè no ens estàvem reunint. Sempre se’ns va respondre amb evasives amb comentaris fora de lloc com que som uns desconfiats.

No entenem perquè es considera quelcom negatiu mostrar interès per la gestió d’uns diners que són de tots. Com a grup municipal el nostre deure es vetllar per la bona gestió, intentem complir per tant amb les nostres obligacions.

Considerem cínic que l’alcalde se’ns tracti de desconfiats per voler vetllar per la bona gestió de les festes, quan el seu grup a l’any 2006, que en aquell moment també es trobava a l’oposició, es va mostrar crític amb la gestió de les festes d’aquell any.

En la reunió mantinguda amb comissió d’hisenda de les festes del 16 d’agost del 2016, vam transmetre el nostre malestar i preocupació de perquè no ens havíem reunit si hi havia aquest compromís, a lo que el president de les festes va respondre que a ells no se’ls havia informat d’aquest compromís, desconeixien per tant les paraules de l’alcalde. Tenia per tant una explicació, una explicació que ens sorprenia i ens decepcionava.

Un cop ja realitzades les festes la comissió d’hisenda presenta els números, primer a porta tancada als regidors, i després públicament abans del ple del dia 30 de novembre de 2016. En aquesta roda de premsa es dóna detalls del pressupost que es comptava per part de l’Ajuntament, que era de 188.000 euros desglossats en la partida ordinària de Festa Major (38.000 €) més la partida extraordinària (150.000 €), informen que s’han gastat 151.640,29 € i que per tant hi ha un superàvit de 36.359,71€. També puntualitzen que estan pendents del retorn de l’IVA pel que es recuperaria una quantitat de diners, que per ara no es sap la xifra exacta, i que per tant canviaria els comptes finals.

Un cop acabat l’any 2016, des del grup municipal de la CUP hem buscat informació amb voluntat de buscar els costos reals per tal de fer un exercici de transparència. Després d’haver fet aquest treball en que hem hagut de consultar factures i despeses i ens hem reunit amb els responsables de les Festes. A la part superior dreta de la pàgina podeu trobar el link amb la taula.

Pel que fa a les bonificacions de l’Impost de Construccions Instal·lacions i Obres que s’han dut a terme durant l’any 2016 en motiu del pas de la processó pel casc antic. Ho hem comptabilitzat com a cost o despesa, tot i que més correctament són uns diners que es deixen de percebre a les arques municipals.

Volem puntualitzar, però, que estem completament d’acord amb aquestes bonificacions, no pel pas de la verge, sinó com a política per la recuperació dels habitatges del casc antic, mesura que s’ha allargat per aquest 2017 i que ho celebrem.

Hem comptabilitzat un cost total aproximat de 268.235,34 €. Creiem que el cost real és superior ja que hi ha costos que no hem pogut esbrinar com per exemple les inversions en arranjament dels carrers pel pas de la processó. O altres costos que desconeixem o que se’ns escapen.

La diferència entre els càlculs de la comissió d’hisenda de les festes i la nostra és de 116.596,05 € que representa un increment del 77%, una diferència gran i significativa.

Aquesta diferència es deu a que en els comptes oficials no s’han inclòs costos que s’han comptabilitzat com a costos assumits per l’Ajuntament i no dins de les festes. Alguns d’aquests exemples poden ser la rampa, l’adquisició d’un nou element del seguici i la indumentària dels portadors, estudis a la imatge de la Mare de Déu i al convent, o una subvenció al Seminari del Poble de Déu en motiu de les reformes al convent. Per tant el cost final no és de 151.000 euros sinó més.

Si bé han sobrat una part dels diners que s’havien pressupostat per les Festes, no és correcte parlar de superàvit quan s’obvien despeses. Tampoc veiem prudent parlar de superàvit quan no es compta amb ingressos propis suficients per fer front a les festes, sinó que la majoria d’aquests ingressos són per subvencions d’altres.

Comparant amb l’última Festa Major ordinària, la del 2015, que va tenir un cost final aproximat segons els nostres càlculs de 64.253.02 €, hi trobem un diferència de 203.982,41€ que representa un increment del 317%.

Volem transmetre també la nostra preocupació pel comentari de l’alcalde del Ple del 5 d'octubre, en que en resposta al nostre grup sobre una pregunta dels costos i la transparència de les Festes, va dir que la comissió d’hisenda havia demanat permís a l’alcalde per reunir-se amb nosaltres i que ell els havia autoritzat.

També lamentem que l’alcalde ara no recordi el compromís que va adquirir d’informar als grups municipals sobre la gestió econòmica de les festes mitjançant reunions periòdiques, i que cada cop que hem preguntat pel tema l’alcalde i el regidor de festes se’ns hagin volgut treure de sobre amb arguments tant pobres com la desconfiança. Una paraula és una paraula i nosaltres sí tenim memòria.

Per últim destacar que per a realitzar les Festes, tant la part civil com religiosa, hi ha hagut subvencions de l’Ajuntament, de la Diputació de Tarragona, de donacions particulars, d’establiments comercial i de restauració i d’empreses. Però que l’Església hi ha destinat 0€, ni la Parròquia ni l’Arquebisbat no han participat en res, fet que trobem especialment greu.

 

CUP Montblanc

Hem comptabilitzat un cost total aproximat de 268.235,34 €.